sutaz kroj 5

Región Kysuce je od nepamäti spätý s hlbokou vierou miestnych obyvateľov. S prosbami a túžbami sa utiekali "tam hore", prosili, ďakovali i s pokorou prijímali svoj často neľahký život. Dôkazom toho je nespočetne veľa kaplniek, krížikov, "božích múk" roztrúsených po celom regióne. 

Prinášame vám niekoľko tipov na turistické prechádzky do osád s kaplnkami.

Krásne zrekonštruované kaplnky nájdete napr. aj v Oščadnici. Na trase k vrcholu Veľkej Rače natrafíte na Kaplnku Zadedová, pri ktorej sa môžete osviežiť pramenitou vodou. Viac informácií nájdete na tomto odkaze TU.

.Kaplnka Zadedová

 

Kaplnka u Haladeji s pekne upraveným okolím je ideálne miesto pre duševné rozjímanie a načerpanie novej energie. Viac informácií o kaplnke TU.

Kaplnka u Haladeji

 

Obľúbenou turistickou lokalitou je aj Klokočov - Biely Kríž. Tu nájdete kamennú kaplnku zasvätenú sv. Cyrilovi a Metodovi, ku ktorej sa koná púť 5. júla. V novembri sa na tomto mieste stretávajú turisti, aby privítali „Martina na bielom koni“. V 50. rokoch minulého storočia tu slúžil bohoslužby i mladý poľský kňaz Karol Wojtyla, ktorého dnes celý svet pozná ako pápeža Jána Pavla II. Viac info TU.

Biely kríž

 

Vedeli ste, že poľná kaplnka Panny Márie na Husáriku je národnou kultúrnou pamiatkou? Vedľa nej sa nachádza liatinový kríž s rokom 1865. 

 

kaplnka husarik

 

Múry Kaplnky sv. Anny v Jelitove z roku 1937 si už vypočuli tisícky modlitieb a poďakovaní. Je nielen skutočným staviteľským a oku lahodiacim skvostom, ale aj obľúbeným miestom s upravenými prameňmi pramenitej vody. Kaplnka obklopená lesom sa nachádza v obci Staškov. 

Jelitov

Ak máte chuť vyraziť do kysuckej prírody, inšpirujte sa zoznamom 39 najkrajších osád na Kysuciach, ktoré sú doplnené o virtuálne prehliadky. Osady sú spracované aj v tlačenom turistickom bedekri. Ten si môžete bezplatne vyzdvihnúť napríklad v Informačnej kancelárii mesta Čadca (v budove Mestského úradu). 

V prípade, že do 15. októbra 2022 navštívite 5 osád, nezabudnite sa zapojiť do našej súťaže. Stačí, ak sa v konkrétnej osade odfotografujete a vyplníte súťažný formulár na nasledovnej stránke https://www.regionkysuce.sk/sutaz-kysucky-kroj.

Vyhrať môžete naozaj hodnotné ceny - krojovú košeľu, veľký turistický atlas Slovenska alebo propagačný balíček. 

Využite jesenné lúče na návštevu kysuckej prírody. Tešíme sa na vašu návštevu!

 

Projekt je realizovaný s finančnou účasťou Ministerstva dopravy a výstavby SR. 

 logo ministerstvo

 logo Slovakia travel

 

 

sutaz kroj 2

Pin It