osada zatoka vysoka nad kysucouMiestna časť Zátoka je najvzdialenejšou časťou obce z jej centra – na jej koniec je to vyše 10 km.

Autor cestopisu po vysockých osadách, Anton Opial, píše: „Priestor medzi osadami až po Zadnú Zátoku vypĺňa kultúrna poľnohospodárska krajina, v súčasnej dobe takmer výhradne tvorená trvalými trávnatými porastmi, čo jej dodáva mimoriadne čaro. Pri pohľade na Zátoku zo západu (okolie sedla Príslop) som presvedčený, že ide o najpôsobivejšie zoskupenie osád a samôt v rámci celých Kysúc a právom sa malo dostať medzi 7 divov Kysúc, pretože to, čo je pre Kysuce najcharakteristickejšie – fenomén kopaničiarskeho osídlenia – vo vytvorenom zozname určite absentuje.“

zatoka vysoka nad kysucou v

Práve Zátoku v Kelčove si vybral fotograf Jaroslav Velička ako scénu na vytvorenie unikátnych scénických fotografií do knihy Kysuce – od Vianoc do Vianoc. Séria týchto fotografií už reprezentovala náš kraj na mnohých veľtrhoch, podujatiach a je súčasťou viacerých knižných a iných publikáciách o Kysuciach a Slovensku.

Autor: OCR Kysuce

Pin It