cierne zagrunie osada1Pri predstavovaní ďalšej osady som sa rozhodol spojiť dve osady do jedného cieľa. Sú to skôr miestne časti a nachádzajú sa nad susediacimi obcami Čierne a Svrčinovec.

Ide o časť obce Čierne – Zágrunie (značené aj ako Na Poľane) a časť obce Svrčinovec – Závršie. Tieto osady sa nachádzajú v malých odstupoch na kysuckej cyklomagistrále a každá z nich má svoju zaujímavosť. Zároveň by som to chcel odporučiť ako tip na výlet peší prípadne na bicykli vhodný aj pre rodiny s deťmi. Kysucká cyklomagistrála so svojou dĺžkou 131 km patrí k najdlhším značeným cyklotrasám na Slovensku, ťahá sa od Kotešovej až po Oravskú Lesnú.

cierne zagrunie osada1

Ja som vybral takú jej strednú časť so zaujímavými zastaveniami. Smerom z Čadce treba odbočiť v mestskej časti Podzávoz doprava a po panelovej ceste vedúcej hrebeňom sa dostanete do miestnej časti Závršie (obec Svrčinovec), osada Liščákovci. V tejto osade pôsobil v rokoch 1923 – 1926 spisovateľ, novinár a učiteľ Peter Jilemnický.

Tesne pod vrcholom kopca sa nachádza obecná škola, kde učil. Neskôr, keď sa postupne rušili obecné školy v odľahlých osadách, bola prebudovaná škola na kaplnku Sedembolestnej Panny Márie, ktorá slúži svojmu účelu dodnes.

Ku kaplnke na Závrší vedie lesom z obce Svrčinovec drevená krížová cesta. Čierne – Zágrunie – od Liščákovcov sa napojíte na cyklomagistrálu, ktorú v tomto úseku tvorí panelová cesta ťahajúca sa po hrebeni.

osada zagrunie cierne

Až po prechode na asfaltovú cestu a krátkom stúpaní sa Vám otvoria krásne výhľady na obec Čierne a na mosty, nadjazdy diaľnice vedúcej do Poľska. Krásnu scenériu dotvára pekne zrekonštruovaná kaplnka sv. Jozefa v osade Zágrunie, ktorá bola prerobená z bývalej požiarnej zbrojnice.

Kúsok ďalej narazíte na pohostinstvo v štýlovej drevenici. Na Zágrunie i Závršie sa dá dostať aj z čadčianskej mestskej časti Čadečka.

autor: OCR Kysuce

Pin It