skanzen nova bystrica mV roku 1974 bol založený vo Vychylovke skanzen – Múzeum kysuckej dediny. Jednotlivé stavby v skanzene pochádzajú z viacerých kysuckých obcí.

Ide o pôvodné stavby, čiže majú veľkú kultúrnu a historickú hodnotu. Roztrúsenosť týchto domov symbolizuje kopaničiarske osídľovanie, typické pre Kysuce. Nachádza sa tu napríklad kaplnka z Klubiny, krčma z Korne, Richtárov dom a Gazdovský dvor zo zatopených obcí Riečnica a Harvelka.

Vychylovka, miestna časť obce Nová Bystrica, sa môže popýšiť aj unikátnou úvraťovou železničkou. Táto, dnes už turisticky využívaná železnička v správe Kysuckého múzea v Čadci, bola v minulosti dôležitou dopravnou spojnicou medzi Oravou a Kysucami.

skanzen vychylovkaJej dĺžka bola 110 km, prekonávala veľký výškový rozdiel, ktorý bol vyriešený pomocou úvraťového systému. Z pôvodnej železnice, ktorá slúžila na zvážanie dreva, zostala dnes zachovaná len časť, ktorá vedie Vychylovkou. Ostatné časti boli postupné demontované a dnes je na telese železnice vybudovaná Bystrická cyklomagistrála.

Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke je zapísaná v zozname národných kultúrnych pamiatok. Po návšteve Múzea kysuckej dediny sa zastavte pri podhorskej riečke Vychylovka. Jej členité dno s kaskádami a prahmi je vyhlásené za prírodnú pamiatku. Na jar po topení snehu a po intenzívnejších dažďoch je koryto toku dostatočne zavodnené a prírodné divadlo prúdiacej vody kliesniacej si cestu cez prahy je naozaj silný zážitok.

 

 

skanzen vychylovka v

vychylovka skanzen1

vychylovka skanzen2

Autor: OCR Kysuce

Pin It