osada petrova rakovaOsada Petrová ukrýva dramatický príbeh, ktorý sa odohral na konci 2. svetovej vojny v roku 1945.

Jeho hlavnými aktérmi sú vtedajší obyvatelia Petrovej, ale aj rakovský farár Václav Bauer a jeho kaplán Michal Šinský. Ten si na udalosť spomína takto:

„V piatok, 6. apríla 1945, keď som sa vrátil zo zaopatrovania chorého na Vyšnom konci, prišiel za mnou s plačom komisár obce Ľudovít Honíšek. Z jeho bolestnej reči som vyrozumel, že na Petrovej (lazy) Nemci idú odstreliť 34 ľudí a dve malé deti. Už sú postavení v rade, robte niečo, aby sme ich zachránili. Zástupca veliteľa bol vtedy v Turzovke na komande... S dekanom Bauerom sme šli hneď na poschodie fary k veliteľovi. Pán dekan vedel po nemecky. Kľakli sme si pred ním a prosili sme, aby ľudí na Petrovej nestrieľali. Doniesli sme aj slivovicu. Hrozne po nemecky hrešil a všetkým sa nám vyhrážal, pričom my sme ani dobre nevedeli, čo sa vlastne stalo.

petrova kuchriska 002

petrova kuchriska 003

Keď nemeckí vojaci nakladali na vozy seno a ďatelinu, odzadu do domu Štefana Kovalíčka vošiel nejaký mládenec a začal strieľať na nemeckého veliteľa, ktorý tam dával pozor, aby sa nič zlého neprihodilo... To bol dôvod na zastrelenie všetkých, ktorí sa na lazoch Petrová nachádzali. Príkaz znel: ‘Zastreliť!’ Otto ako zástupca veliteľa rozkaz prijal, zasalutoval a odchádzal na Petrovú. Ja som kolenačky vyšiel za ním na hornú chodbu a prosil som ho, aby to nerobil! Keď Otto dobehol späť na motorke, povedal: ‘Nedal som rozkaz strieľať.’ Obaja sme boli na fare na spodnej chodbe a sme plakali.“

osada petrova rakova

Aj taký bol život v osadách v minulosti. Pre turistov odporúčame po odbočení z cesty z Rakovej na Korcháň do osady Petrová pokračovať ďalej až do osady Kuchriská, kde sa nachádza Kaplnka sv. Františka. Z Kuchrísk vedie chodník aj do osady u Blažíčka, kde stojí malý kostolík.

Text: Ladislav Paštrnák

Pin It