Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke má pripravený rôzny tematický program počas nasledujúceho jarného obdobia. Nechajte sa inšpirovať. 

NOC MÚZEÍ A GALÉRIÍ - 18. 5. 2024

V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke si tento rok pripomenieme už 20. ročník medzinárodného podujatia Európska noc múzeí a galérií (La Nuiteuropéenne des musées).
Koná sa pod patronátom Rady Európy, Francúzskej národnej komisie pre UNESCO a Medzinárodnej rady múzeí ( ICOM ), ktorých cieľom je odhaliť návštevníkom bohatstvo európskeho dedičstva nielen cez deň ale i v noci. Každoročne sa do tohto podujatia zapája aj Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, ktoré pre svojich priaznivcov pripravilo na sobotu 18. mája 2024 podujatie Noc múzeí sa galérií.

 

V tento deň budú brány skanzenu otvorené do 21.00 hod. Návštevníci sa budú môcť za súmraku ponoriť do nevšednej atmosféry skanzenu, a poprechádzať sa májovou prírodou. V domčekoch budú členky ŽSS Dolinka prezentovať recepty z kuchyne starých materí a ĽH Starejší spríjemní večerné jazdy na Historickej lesnej úvraťovej železnici. Občerstviť sa návštevníci môžu v Krčme z Korne, Bufete pri depe alebo využiť možnosť opekačky pri neďalekom ohnisku. Zároveň upozorňujeme návštevníkom, že je potrebné si priniesť špekáčky.

Program:

16.30 -19. 30 hod. Prezentácia kuchyne starých materí v podaní ŽSS Dolinka
17.00, 18.00, 19.00 hod. Hrajúca spievajúca železnica s ĽH Starejší
20.00 hod. Komentovaná prehliadka s lampášmi

noc muzei a galerii

 

DEŇ ŽELEZNICE - 19. 5. 2024

Počas dňa budú v ponuke vyhliadkové jazdy do časti Prvej úvrate a späť spojené s ukážkou úvraťového systému. V prevádzke budú tento rok motorové lokomotívy, nakoľko na parných lokomotívach prebieha generálna oprava. Pre železničných nadšencov budú v ponuke aj jazdy drezinou zo Stanice Skanzen do Stanice Sedlo Beskyd, kde na nich čaká rozhľadňa s výhľadom na okolitú panorámu.

Na jazdy drezinou na Oravu je potrebné sa vopred objednať telefonicky na t. č.: +421 4397219. Nezabudli sme ani na ukážku pôvodnej funkcie železnice- zvážanie dreva na vozňoch, či gelbovanie dreva na vozne. Pre deti sme pripravili fotenie sa výpravcovskou čiapkou na drezine „ Motorko“, kreslenie a maľovanie vláčikov v detskom kútiku. Tí odvážnejší si budú môcť vyskúšať aj pribíjanie železničných klincov. Súčasťou podujatia bude aj prepad vlaku zbojníkmi z FS Drevár z Krásna nad Kysucou.

Program:

9.30- 16.00 hod. Jazdy na Historickej lesnej úvraťovej železnici
Premietanie filmu o Historickej lesnej úvraťovej železnici
Fotenie s výpravcovskou čiapkou a výpravkou na drezine „Motorko“
Kreslenie vláčikov v Detskom kútiku

10.00 – 15.30 hod. Ukážky podbíjania koľajníc
12.30 hod. Ukážka gelbovania dreva
13.00, 13.45 hod. Prepad vlaku zbojníkmi
14.30 hod. Folklórne vystúpenie

den zeleznice

Text a fotografie: Miroslava Jančulová

Informácie: www.kysuckemuzeum.sk 

Mapa: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It