Stare sance svrcinovec

Napriek faktu, že dnes obranný systém Šance - Valy nemá už svoje opodstatnenie, na Kysuciach miesta s touto historickou zaujímavosťou dostali nový nádych. Jedným z nich sú aj Staré Šance vo Svrčinovci. 

Krátka história

Šance - Valy tvorili celý systém obranných objektov spojených valmi s priekopami, ktoré mali slúžiť pri obrane Jablunkovského priesmyku proti tureckému nebezpečenstvu. V 17. storočí boli využívané na obranu Sliezska proti vpádom uhorských povstaleckých vojsk počas protihabsburských povstaní.

 

Staré Šance v katastri Svrčinovca boli postavené pravdepodobne ešte do konca prvej polovice 16. storočia, no v prameňoch sa prvý raz spomínajú v roku 1578 ako Alte Schantze. Neskôr boli rozšírené o dva polbastióny na juhovýchodnej strane.

 

V súčasnosti sa zo Starých Šancí vo Svrčinovci zachovali relikty valov s priekopou. 

Prístup

Jednoduchý prístup vhodný pre: 

  • cyklistov
  • peších turistov 
  • deti a kočíky 

je zo Železničnej zastávky (vlak, bus, veľké parkovisko) zo Svrčinovca.

Z tohto miesta sa napojíme na zelenú turistickú a cyklistickú trasu v teréne značenú takto: marker symbol turistika major green a marker symbol cyklotrasa bicycle green

Povrch

asfaltová cesta vedúca pomedzi domy, neskôr panelová cesta 

Dĺžka

Svrčinovec - Staré Šance - cca 3 km 

 Stare sance svrcinovec 3

Priebeh trasy

Trasa vedie mierne stúpajúcim terénom pomedzi domy po asfaltovej ceste. V teréne je dobre značená (je však potrebné si dobre všímať značky, nakoľko je tam viacero odbočiek a ostrých zákrut). Po cca 1,7 km prídeme k oddychovému miestu "pod bukom" s peknou lavičkou a knihobúdkou. V diaľke vidíme telekomunikačnú vežu červeno - bielej farby - tá je orientačným cieľovým bodom (pod ňou sú Staré Šance). 

Po cca troch kilometroch prichádzame k Starým Šancom - peknému upravenému miestu s informačnou tabuľou, altánkom, hojdačkou a ohniskom (s palicami na opekanie). V blízkom lesíku si môžeme všimnúť "zvlnený terén", ktorý v minulosti predstavoval obranné priekopy. Nachádzame sa v nadmorskej výške 630 m n. m. 

 Stare sance svrcinovec 2

Stare sance svrcinovec

 

Možnosti pokračovania, zostupu

Z tohto bodu máme viacero možností ciest:

  • návrat rovnakou trasou späť do Svrčinovca
  • pokračovanie po rovnakej marker symbol turistika major green  a marker symbol cyklotrasa bicycle green k ďalšiemu smerovníku v osade Dejovka na Slovensko - českom pohraničí (terén sa trošku zhorší, ale stále vhodný na MTB, kočíky iba športové);
  • z Dejovky: 
    • možnosť ísť smerom na Čadcu (Milošová) po marker symbol cyklotrasa bicycle blue (náučná cyklotrasa Geopark Megoňky - Šance) alebo po marker symbol turistika major yellow (Šance - škola - osada Dejovka) - možnosť navštíviť Milošovský rybník, Kamenné gule Megoňky 
    • možnosť ísť na Jablunkovské Šance (CZ)  marker symbol turistika major green  a marker symbol cyklotrasa bicycle green a marker symbol cyklotrasa bicycle blue 

Zaujímavosť

Kamenný pomník - kríž v osade Dejovka bol postavený v roku 1915. Nápis je napísaný v poľštine a hovorí o tom, že ho dal zhotoviť Georg Reichenbach, ktorý sa narodil v „Mostoch“ v roku 1834. Jeho žena sa volala Anna.

 

 stare sance 4

 stare sance svrcinovec 5

 

 Rázcestie v osade Dejovka: 

Osada Dejovka

Záver

Nenáročná trasa zo Svrčinovca vedie z jeho centra po značenej zelenej cykloturistickej a turistickej značke k historickému opevneniu Staré Šance. Dĺžkou a povrchom (asfaltová a panelová cesta) je vhodná aj pre cyklovozík a kočík. Pekné prírodné scenérie, vybudované oddychové miesta s možnosťou opekania. 

Z cieľového miesta odporúčame pokračovať v trase na Jablunkovské Šance (celá trasa má cca 6 km). 

 

Autor: Emília Maloušová, máj 2023

 

 

 

Pin It