Kaplnka na Velkej RaciPri potulkách obcou Oščadnica vám odporúčame pozrieť si miestne kaplnky, ku ktorým sa dá dostať pešo aj na bicykli. Vychádzky sú vhodné pre všetky vekové skupiny a spoznáte pri nich aj viaceré osady Oščadnice. 

Kaplnka za Dedovou bola postavená v roku 1948 a slúži zároveň ako zvonica. Obyvatelia osady túžili po kaplnke z toho dôvodu, aby sa mali kde stretávať a mohli vykonávať pobožnosti. Leží mimo osady a dostanete sa ku nej po žltej turistickej značke (8541) z Dedovky, alebo po zelenej tur. značke (5542) z časti Vyšný koniec. 

Kaplnka u Švancari píše svoju históriu od roku 1961. Nachádza sa priamo v osade Švancárovci na zelenej tur. značke (5541) cca 200 m od prístupovej cesty do osady.

Kaplnka u Haladeji bola tiež postavená v roku 1961. Prístup je možný od Lalíkovcov po modrej tur. značke (2671) a po cca 800 m odbočíme vľavo cestou do osady Haladejovci.

 

Kaplnka v Rovniach bola postavená asi v rokoch 1933 -1936. Kaplnka sa koncom 60 - tych rokov zrútila kvôli zosuvom pôdy a opätovne bola obnovená v roku 1982. Dostanete sa k nej stúpaním cestou medzi domami, po cca 800 m odbočte vľavo a po ďalších 400 m ste pri nej.

 

Kaplnka na Vrečšovke sa nachádza v osade Vreščovka v blízkosti autobusovej zastávky. Obdobie výstavby ako aj meno staviteľa je neznáme. 

 

Drevená Kaplnka na Veľkej Rači bola dokončená vo februári 2012. Je zasvätená sv. Júdovi Tadeášovi - patrónovi v beznádejných prípadoch. Nachádza na na vrchole Dedovky (niekoľko metrov od výstupnej stanice lanovej dráhy smerom na vrchol Veľkej Rače). 

Kaplnka na Velkej Raci

Pin It