kaplnka u holesov zakopcie 001

V osade U Holešov sa nachádza Kaplnka Božského Spasiteľa z roku 1925, postavená miestnymi osadníkmi. Kaplnka stojí prakticky vo voľnej prírode, v miernom svahu pod lesom.

Jednoloďová štíhla kaplnka je zakončená vežou so zvonom. V oknách kaplnky sú nádherné farebné vitráže s nápismi v rôznych jazykoch i nárečiach. Kaplnka je ohradená od cesty kovovým plotom a od svahu kamenným múrom. Po obvode stojí štrnásť zastavení Krížovej cesty. Kaplnky, postavené z kameňa, chráni plechová strieška a obsahujú plastické výjavy zastavení, sú rozložené vpredu a po bočných stranách.

Prvé zastavenie sa začína na pravej strane pri vstupe do areálu kaplnky pri pohľade od kaplnky a pokračujú napravo. Ďalších sedem zastavení je po druhej strane a končia pri vchodovej bránke. Pred vchodom do areálu kaplnky je postavený drevený kríž s Ukrižovaným Ježišom. Každoročne pri výročí konsekrácie farského kostola v Zákopčí (16. augusta 1801) sa koná pri tejto kaplnke farský deň spojený so sprievodom od farského kostola ku kaplnke.

Pin It