rozhladna petranky zakopcie 001V septembri 2011 sa dokončila výstavba rozhľadne Zákopčie, ktorá sa nachádza v časti Petránky – Marťakovský kopec. Postavená je z tradičných materiálov - kameň a drevo.

Rozhľadňa má pre obec veľký prínos v podpore cestovného ruchu a rozvoja vidieka. Poskytuje ešte lepší rozhľad na okolitú prírodu, obce a pohoria. Stáva sa orientačným bodom, umožňuje panoramatický 360 stupňový rozhľad v nadmorskej výške 854 m n. m. V okolí rozhľadne vedie turistický chodník, ktorý sa v lete využíva na pešiu turistiku a cykloturistiku a v zime tadiaľ vedie bežecká trať. Stavba nenarušuje okolitú prírodu, pričom vzhľad a tvar zapadá do architektúry severného Slovenska.

Pre kratší peší prístup ku rozhľadni môžete zvoliť žltú turistickú značku vedúcu z časti Zákopčie, u Holých. Po značke prechádzate cez malebnú osadu Blažková, kde sa napojíte na červenú turistickú značku vedúcu po hrebeni Javorníkov až na Petránky. Nad Petránkami sa na odlesnenom Marťákovskom kopci týči rozhľadňa, a tak bez problémov ku nej vyjdete. Dlhšou alternatívou tejto trasy je túra po červenej značke už priamo z Čadce cez Husárik, Chotárny kopec, osadu Blažková na Petránky. Kratšou alternatívou je modrá značka z časti Zákopčie, Majer.

Okrajom osady Kratkovci vyjdete na hrebeň a cez osadu u Trnkov pokračujete po modrej značke až pod rozhľadňu. Ďalšia trasa vedie k rozhľadni cez Rulcovskú dolinu. Z konečnej autobusovej zastávky u Rulcov sa vyberiete po ceste okolo kaplnky smerom do Trnkov. Poľnou cestou sa dostanete až ku kaplnke na Petránkach, ktorá stojí pod Marťakovským kopcom, kde sa nachádza rozhľadňa Zákopčie.

  • Nadmorská výška: 854 m n. m.
  • Výška vyhliadky: 14 m
  • Postavená: 2011
  • Materiál stavby: kameň a drevo

Pin It