rozhladna bobovec zima jk014Rozhľadňa sa nachádza v nadmorskej výške 720 m n. m. Vrch Bobovec je na hranici katastrov obcí Stará Bystrica a Radôstka a je viditeľný priamo z hlavnej cesty.

Cesta k nej vedie po žltej turistickej značke vedúcej z centra Starej Bystrice, kde je Slovenský orloj.
Ak zaparkujete v centre, je potrebné sa dostať k miestnemu futbalovému ihrisku, kde v jeho blízkosti uvidíte lávku ponad rieku Bystrica. Prekročením tohto mostíka sa dostanete na Bystrickú cyklomagistrálu, ktorá v zimnom období slúži aj ako bežkárska trasa. Preto ak je trať upravená, dávajte pozor až sa vyhnete upravenej stope.
Odbočíme doprava, kde po pár desiatkach metroch natrafíte na žltú značku, ktorá vás dovedie rozhľadni na vrchu Bobovec.


Po približne 45 minút stúpania po chodníčku cez smrekový les s obmedzenými výhľadmi sa dostanete na vrchol Bobovca.
Nám sa počasie vydarilo a cesta bola neskutočná. Chumáče snehu a prenikavé slniečko dávalo našej prechádzke neuveriteľný nádych voľnosti a uvoľnenia. Čo viac si priať. 

 rozhladna bobovec zima jk007

 rozhladna bobovec zima jk008

Samotná rozhľadňa s výškou 16 metrov ponúka výhľady na Veľkú Raču, Malú Fatru - podľa obrysov končiarov určite rozoznáte Malý a Veľký Rozsutec, Stoh, Chleb, Malý a Veľký Kriváň. Opačným smerom na Lysú horu v Moravsko-sliezskych Beskydoch. Je z nej krásny výhľad na veľkú časť Bystrickej doliny.

 rozhladna bobovec zima jk023

 rozhladna bobovec zima jk029

 rozhladna bobovec zima jk027

 

Od rozhľadne sa dá pokračovať po hrebeni Nocľahov – po východnej ceste (červená značka) sa dostanete do Novej Bystrice, alebo okruhom späť po žltej a dostanete sa ku kaplnke Slezákovci pri cyklotrase.

logo Slovakia travel SK3


Realizované s finančnou podporou
Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky

 

Autor a foto: CB Media, s.r.o

Pin It