skalite trojak0Trojak, v skalickom nárečí nazývaný Trojok, je jeden z venca hraničných i vnútrozemských vrchov uprostred ktorých leží už niekoľko storočí naša obec Skalité. Významný je nielen svojou geografickou polohou, ale aj tým že súvisí s osídlením tohto kraja.

Jeho názov mu dali naši predkovia, keď sa tu rozhodli usídliť a založiť dedinu. Všimli si, že na ňom sa pohorie vetvi do troch strán. Tento názov sa zachoval v nárečí až doteraz, žiaľ na slovenských mapách mu bol priradený tuctový názov Kykuľa, ale jeho pôvodný názov Trojaki sa však zachoval v poľských turistických mapách.

Na vrchole Trojaku bol od nepamäti trojjediný bod hraníc troch krajín Slovenska, Sliezska a Haliče. V súčasnosti je tento bod súčasťou priebežnej hranice medzi Slovenskom a Poľskom. Priamo na Trojaku sa nachádza hraničný kameň s vytesaným letopočtom 1914. Z tohto miesta je nádherná vyhliadka do širokého okolia, do krásnej okolitej prírody. Všade navôkol možno vidieť malebné vrchy Beskýd a za dobrej viditeľnosti aj majestátne štíty Vysokých Tatier.

Pin It